αρχ. σελίδασυντακτική ομάδατρέχον τεύχοςπροηγ. τεύχηαναζήτησηοδηγίεςεπικοινωνίαenglish

 

τεύχος 27
(Φθινόπωρο 2015)

περιεχόμενα

περιλήψεις

βιογραφικά

βιογραφικά

 

Σωκράτης Γεωργιάδης

 

O Σωκράτης Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, πιάνο και μουσικολογία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παναρμόνιου Ωδείου. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, έργα συμφωνικής, ακουσματικής και χορωδιακής μουσικής, μουσική για πιάνο, φωνή και ποικίλους συνδυασμούς οργάνων και μουσικών συνόλων. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη σύνθεση, δραστηριοποιείται ως παραγωγός και ενορχηστρωτής, έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές αλλά και συνεργασίες με ορχηστρικά καθώς και μικρότερα οργανικά και φωνητικά σύνολα. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο για πάνω από δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα με το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό του έργο ασχολείται με τη μουσικολογική έρευνα.

 

  

Βασίλειος Καλαγκιάς

 

Ο Βασίλειος Καλαγκιάς γεννήθηκε το 1975 στη Χίο. Το 2015 αποφοίτησε με “Άριστα” από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1998 είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 2011 απέκτησε το Πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο Ναυπλίου της Αγγελικής Μαυρούλη. Παίζει λαϊκά και παραδοσιακά όργανα (μπουζούκι, ούτι, λαούτο) σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής από δασκάλους-μουσικούς όπως ο Θέμης Παπαβασιλείου και ο Αντώνης Απέργης. Το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, που περιλαμβάνει δέκα δικά του κομμάτια, τρία εκ των οποίων έχουν βραβευθεί σε μουσικό διαγωνισμό του Ωδείου Φουντούλη στο Βόλο, το 2013. Από το 2010 δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, διδάσκοντας μπουζούκι στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, ενώ από το 1998 έως και σήμερα διδάσκει μαθηματικά σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, είναι ενεργός μουσικός παίζοντας λαϊκά και παραδοσιακά έγχορδα και τραγουδώντας σε μουσικά σχήματα του Ναυπλίου. Από το 2014 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Celesta”, με αντικείμενο τη μουσικοκινητική και το κουκλοθέατρο.

 

  

Κατερίνα Μανιού

 

Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αριστούχος απόφοιτος του ίδιου τμήματος, με παράλληλες σπουδές στο πιάνο (τάξη Α. Παπαστεφάνου) και στα ανώτερα θεωρητικά: Αρμονία, Αντίστιξη (τάξη Γ. Μπελώνη) και Φούγκα (τάξη Π. Αδάμ). Το 2014 έλαβε το δίπλωμά της ως mezzo soprano με «Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο» (τάξη Τζ. Δριβάλα). Την ίδια χρονιά υποστήριξε επιτυχώς τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Πλευρές του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού στο έργο του Alfred Schnittke, την οποία εκπόνησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Ως τραγουδίστρια-performer και μουσικός έχει λάβει μέρος σε σειρά παραστάσεων της Τζ. Δριβάλα, σε projects παραστατικών τεχνών, σε διαδοχικές παραστάσεις της χορογράφου Νατάσας Αβρά, του Μουσικού Χωριού, ενώ έχει συνεργαστεί με μουσικούς από το χώρο του ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού κ.ά. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε σεμινάρια των Π. Αδάμ, C. Studer, Χ. Γωγιού, Αν. Στρίκου, Α. Χριστοφέλλη κ.ά. Στο πλαίσιο μιας προσωπικής αναζήτησης ευρύτερων φωνητικών τεχνικών μαθήτευσε κοντά στην Μ. Γεμεντζάκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε εντατικά workshops «σωματικού θεάτρου».

  

  

Διονυσία Μπλαζάκη

 

Η Διονυσία Μπλαζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιούλιος 2013). Ο τίτλος της διατριβής της είναι: Η έννοια της αφαίρεσης στη μουσική αισθητική του Χέγκελ και του Σοπενχάουερ. Το 2005 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».

Σπούδασε κιθάρα με τον Γ. Κερτσόπουλο στο Πινδάρειο Ωδείο Αθηνών (1985, πτυχίο, και 1992, δίπλωμα με άριστα παμψηφεί). Έκτοτε, και για 30 συναπτά έτη, εργάζεται στην ωδειακή εκπαίδευση. Την περίοδο 2005-2009 συνεργάστηκε ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων στα προγράμματα του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) «Ακούγοντας μουσική» και «Ελληνική μουσική».

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα στο μουσικό χώρο περιλαμβάνει εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών, σε πολιτιστικά κέντρα, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι μέτοχος των μουσικών προτάσεων “Kertsopoulos Aesthetics” και “Reinventing Guitar”. Δισκογραφικά συμμετέχει στο CD Kertsopoulos Aesthetics, όπως και σε ηχογραφήσεις έργων με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Επίσης, έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στο θεατρικό χώρο, κυρίως με τα δύο θεατρικά της έργα: Οι όχθες της καρδιάς και Άνθρωποι..!; 2020 μ.Χ. (Δωδώνη, Αθήνα 2002). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα μουσικοαισθητικής.

  

  

Σόλων Ραπτάκης

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Το 2012 έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Αττικό Ωδείο με καθηγητή τον κ. Διονύση Μαλλούχο, με βαθμό «Άριστα», πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση (χρυσό μετάλλιο). Επιπλέον, έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς (Β΄ βραβείο στον Πρώτο Αραφήνειο Διαγωνισμό, Α΄ βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της UNESCO). Παράλληλα, ολοκλήρωσε σπουδές ανώτερων θεωρητικών, λαμβάνοντας πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής. Συμμετέχει στον μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας («Μουσική χωρίς σύνορα»), στην ειδικότητα “πιάνο”. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε master classes των Daniel Blumenthal, Dmitry Bashkirov, Ευάγγελου Σαραφιανού και Lilia Boyadjieva. Το 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας), εκπονώντας πτυχιακή εργασία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Φούλια με τίτλο: «Η σονάτα για πιάνο στον πρώιμο ρομαντισμό: Συγκριτική μελέτη εναρκτήριων μερών από σονάτες για πιάνο της δεκαετίας του 1820». Ειδικεύεται στην ερμηνεία πιανιστικών έργων της ύστερης ρομαντικής περιόδου αλλά και της νεωτερικότητας μέχρι και τις μέρες μας (συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό του έργα των A. Webern, A. Schoenberg, A. Berg, J. Adams, Τ. Takemitsu κ.ά.), και συμμετέχει ανελλιπώς στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μουσικός Μάης) αλλά και του Δήμου Βύρωνα, όπου κατοικεί. Είναι καθηγητής πιάνου στο Αττικό Ωδείο.

 

 

 
© 2002-2021 Περιοδικό Πολυφωνία