αρχ. σελίδασυντακτική ομάδατρέχον τεύχοςπροηγ. τεύχηαναζήτησηοδηγίεςεπικοινωνίαenglish

 

τεύχος 11
(Φθινόπωρο 2007)

περιεχόμενα

περιλήψεις

βιογραφικά

βιογραφικά

 

Ηλίας Γιαννόπουλος

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 με «άριστα παμψηφεί», και θεωρητικά με τον Μιχάλη Τραυλό. Στη συνέχεια σπούδασε μουσικολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs-Universität του Freiburg i.Br. (Γερμανίας), απ’ όπου αποφοίτησε το 1996 με Magister Artium. Από το 1999 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) ως υπεύθυνος προσκτήσεων. Έχει δημοσιεύσει κείμενα, άρθρα και αναλύσεις, στο περιοδικό Μουσικολογία, για το τμήμα εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για το Ελληνικό Φεστιβάλ, για το Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτα, στην εφημερίδα Το Βήμα, για δισκογραφικές εταιρείες (Intuition / Schott κ.ά.) και για την Ελληνική Τηλεόραση. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε επιστημονικές ημερίδες και διεθνή συνέδρια. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Γιάννης Μπελώνης

 

Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, και λίγο αργότερα (1997-2001) παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης υπό την επίβλεψη του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Ζερβού. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η μουσική δωματίου του Μανώλη Καλομοίρη», την οποία ολοκλήρωσε το 2004. Έχει εργαστεί σε διάφορα ωδεία ως καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών Μαθημάτων, ενώ από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Κατά την περίοδο 2001-2003 συνεργάστηκε με τον υπεύθυνο της παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» Νίκο Μαλιάρα, συμμετέχοντας σε παραστάσεις και συναυλίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Φεστιβάλ Αθηνών και άλλων θεσμών και ιδρυμάτων. Από το 2004 σε συνεργασία με τον εκδοτικό μουσικό οίκο «Φίλιππος Νάκας» έχει αναλάβει την επιμέλεια ενός μέρους του ορχηστρικού έργου του συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Την περίοδο 2004-2006 συμμετείχε στο – επιχορηγούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης – ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο Σέρβικη και Ελληνική Μουσική. Μια Συγκριτική μελέτη, με επιστημονική υπεύθυνη την Καίτη Ρωμανού.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά περιοδικά κι εφημερίδες και σε προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

 

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Το 1996 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, κατόπιν χορήγησης υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι πτυχιούχος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Το 2003 τελειώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνομουσικολογία και την ίδια χρονιά τού χορηγείται υποτροφία από το ίδρυμα Michael Marks Charitable Trust για την αποπεράτωση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η παραγωγή της φωνής στο εν γένει ηπειρώτικο πολυφωνικό και ποντιακό τραγούδι του ελλαδικού χώρου».

Το 2004 αρχίζει την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα στην τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ Τα Παιδιά της Νιόβης, ενώ ακολουθούν και τρεις άλλες παγκόσμιες πρεμιέρες του ιδίου συνθέτη, στα ορατόρια Κοσμάς ο Αιτωλός, Απ. Παύλος και στην μουσική μονογραφία Άγιες Μνήμες, έχοντας το ρόλο σολίστα, οργανωτή, ενορχηστρωτή και παραγωγού. Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Αύγουστο του 2006 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου (υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρόλου και με πρόεδρο την Λαίδη Marks).

Έχει λάβει μέρος σε masterclasses, μιούζικαλ, τηλεοπτικές εκπομπές, συναυλίες, παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο South Bank Centre του Λονδίνου, στο Ηρώδειο, σε ηχογραφήσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC, σε φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά την Ευρώπη, καθώς και στο Βυζαντινό Φεστιβάλ του Λονδίνου, ερμηνεύοντας το γραμμένο ειδικά γι’ αυτήν την περίσταση έργο του Sir John Tavener Μοιρολόι για την Κωνσταντινούπολη. Ως δραματικός βαρύτονος έχει ερμηνεύσει έργα μεγάλων συνθετών, όπως οι Händel, Rutter, Verdi, Schubert και Tavener. Τέλος, τον Ιούνιο του 2007 ερμήνευσε τον ρόλο του Escamillo στην όπερα Carmen του Bizet σε μια παραγωγή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

 

 

Ιωάννης Φούλιας

 

Διδάκτωρ μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (προσωπική ιστοσελίδα: http://users.uoa.gr/~foulias). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Μαθήματα μουσικής ξεκίνησε το 1989 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, απ’ όπου έλαβε τα πτυχία Αρμονίας (1994), Αντιστίξεως (1996), Φούγκας (1998) και Πιάνου (1998). Το 1994 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο απεφοίτησε ως αριστούχος το 1999 και στο οποίο υποστήριξε επιτυχώς την διδακτορική του διατριβή στην μουσικολογία το 2005 (Αργά μέρη σε μορφές σονάτας στην κλασσική περίοδο. Συμβολή στην εξέλιξη των ειδών και των δομικών τύπων μέσα από τα έργα των Haydn, Mozart και Beethoven). Είναι μέλος της Συντακτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Πολυφωνία και μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού Μουσικολογία, ενώ διετέλεσε πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου. Έχει επίσης συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει πρωτότυπα άρθρα και μεταφράσεις σε μουσικολογικά και μουσικά περιοδικά καθώς και σε άλλες επιστημονικές εκδόσεις, και συνεργάζεται επί σειρά ετών με τον Τομέα Εκδόσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

 

Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1969. Σπούδασε Θεολογία και Μουσικολογία στην Αθήνα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με την εργασία: Ο γέρων Ιερόθεος (1762-1814). Η πολιτεία του κτίτορος της ιεράς μονής προφήτου Ηλιού Ύδρας και κριτική έκδοση του Βίου του, έκδοση: Αθήναι 2001, σσ. 616) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (διδακτορική διατριβή με θέμα: Ο πολυέλεος στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή μελοποιία, έκδοση: Αθήναι 2003, σσ. 992).

Υπηρετεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το έτος 1992, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (διδάσκων βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 407/80), στη συνέχεια δε ως λέκτωρ (από το έτος 1999) και ως επίκουρος καθηγητής (από το έτος 2004), στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Παράλληλα διατελεί: χοράρχης του χορού ψαλτών Οι μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης· πρωτοψάλτης κεντρικού ναού των Αθηνών· γενικός γραμματέας του συνοδικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας· ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ανατολής το περιήχημα· ιδρυτικό μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Η Αιγιναία και αρχισυντάκτης της ομώνυμης εξαμηνιαίας περιοδικής πολιτιστικής έκδοσης (της οποίας έχουν ήδη κυκλοφορηθεί δεκατρία τεύχη)· επιστημονικός συνυπεύθυνος της κριτικής έκδοσης των Απάντων του αγίου Νεκταρίου (των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί οι δύο πρώτοι τόμοι)· μέλος λοιπών επιστημονικών σωματείων και καλλιτεχνικών συλλόγων.

Έχει δημοσιεύσει έξι αυτοτελή βιβλία και έχει επιμεληθεί της έκδοσης ισάριθμων συλλογικών τόμων (πρακτικών συνεδρίων, τιμητικών τόμων κ.λπ.). Δεκάδες άλλες μελέτες του έχουν καταχωρισθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Συμμετέχει, επίσης, σε διεθνή μουσικολογικά και θεολογικά συνέδρια. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στους γνωστικούς χώρους της βυζαντινής μουσικολογίας, της μουσικής λαογραφίας, της χριστιανικής λατρείας, της αγιολογίας και της υμνολογίας.

Είναι έγγαμος και έχει τέσσερα τέκνα.
 

 

 
© 2002-2021 Περιοδικό Πολυφωνία